Pasta pesto – sos, z którego można wyczarować proste i zdrowe dania

Pasta pestohttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/ – jest jedną z podstaw kuchni śródziemnomorskiej, gdzie używana jest z prawdziwym uwielbieniem. Znajduje ona zastosowanie w wielu różnych potrawach i zawsze nadaje im charakterystyczny, a zarazem delikatny smak. Pasta pesto jest w 100% naturalna i zdrowa, ponieważ powstaje jedynie z kilku podstawowych składników, takich jak oliwa z oliwek, bazylia, orzeszki pini, czosnek oraz tarty parmezan. Taka kompozycja produktów sprawia, że pesto zawsze ma świeży smak i może być spokojnie łączone z wybranymi daniami. Warto wykonywać taką pastę samemu w domu, aby mieć pewność, że powstała ona bez dodatku konserwantów oraz niepotrzebnych barwników.

Dlaczego warto używać w swojej kuchni pasty pesto?

Przede wszystkim dlatego, iż potrafi całkowicie odmienić smak, na pozór zwykłych potraw. Dodatkowo jest bogata w witaminy, co sprawa, że jest nadzwyczaj atrakcyjna dla osób, które dbają o zdrowie oraz o to co jedzą. Pasta pesto może być więc z powodzeniem używana przez osoby na diecie, czy zwracające szczególną uwagę na spożywane produkty.

Skąd pochodzi pesto i czym tak naprawdę jest?

Sos pesto wywodzi się ze słonecznych Włoch, a bardziej precyzyjnie, z Genui, położonej na północy kraju. Oryginalnie występuje w dwóch wersjach kolorystycznych oraz smakowych. Pierwsza z nich, wersja czerwona powstaje z suszonych pomidorów, a druga z nich, czyli wersja zielona, z bazylii oraz oliwy z oliwek.
Aby uzyskać piękne, kremowe i dobrze połączone Pesto alla genovese, wystarczy umieścić wszystkie potrzebne składniki w moździerzu i utrzeć je razem, aby stworzyć gładką i kremową konsystencję.
Aktualnie powstaje coraz więcej udziwnień i wariacji klasycznej wersji zielonego pesto. Często orzeszki pini zastępowane są innymi, a obok bazylii, bardzo często dodawane są także inne zioła, takie jak pietruszka, czy rukola. Niemniej jednak należy pamiętać, że tylko pesto, które powstało z połączenia przede wszystkim bazylii oraz oliwy z oliwek, jest tym pierwszym i najbardziej oryginalnym.

Do jakich potraw można dodać pesto alla genovese?

Jak już było wspominane, zielone pesto jest bardzo uniwersalne i bez większego problemu znajdzie swoje zastosowanie w kuchni. Wszystko oczywiście zależne jest od osobistych preferencji oraz gustów, ale zielone pesto można dodawać do praktycznie każdego dania. Świetnie komponować się ono będzie z wszelkiego rodzaju makaronami. W takich daniach nie potrzeba wiele. Wystarczy dobry makaron, świeżo zrobione pesto oraz świeża bazylia, którą udekorować można talerz oraz danie.
Pesto alla genovese sprawdzi się także na pizzy. Zwłaszcza wtedy, gdy ktoś wybierze wersję białą.
Jest doskonałym dodatkiem do zapiekanek oraz zup, ale jak najbardziej może być spożywana także „na zimno”.
Doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do kanapek oraz bruschetta, czyli małych zapiekanek. Taki sos bez problemu można dodać także do sałatki. Idealnie komponować będzie się z pomidorami, sałatą oraz serem mozzarella. Warto próbować różnych wariantów i wybrać ten najlepszy dla siebie.