Jak sprawdza się program SZEF w małej gastronomii?

W wielu małych obiektach gastronomicznych prowadzenie biznesu jest oparte kompletnie na działaniach właściciela obiektu czy też szefa kuchni. Świadomie nie podejmuje się działań mających na celu skomputeryzowanie prowadzenia gastronomii, ponieważ wdrożenie programu gastro wiąże się z kosztami. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, w jaki sposób program SZEF – http://gastro.pl/gastro-szef/ – sprawdza się w małej gastronomii.

Dlaczego warto wdrożyć program SZEF

Osoby prowadzące niewielki lokal gastronomiczny mają jednak bez programu SZEF o wiele więcej pracy. Za każdym razem przy robieniu zamówienia muszą naocznie sprawdzać, czego brakuje. Zawsze można coś przeoczyć. Można też nie zauważyć, że konkretny produkt od dawna leży na magazynie i się psuje, ponieważ został fizycznie zakryty przez inne produkty. Co więcej – można nie zauważyć, że jakiś produkt się kończy, a innemu kończy się termin ważności. Nawet przy stosunkowo niewielkim stanie magazynowym łatwo jest popełnić błąd. Człowiek jest omylny, komputer – rzadko. Dlatego też używanie programu SZEF nawet w małej gastronomii jest opłacalne, ponieważ redukuje straty produktów.

Możliwość analizy statystyk

Bardzo trudno o przeprowadzenie właściwej analizy tego, co konsumenci jedzą najchętniej, albo jaki produkt spożywczy jest zużywany w jakich ilościach, jeśli nie zapisujemy tego. Program SZEF pozwoli na dokładne przeanalizowanie takich danych na podstawie tego, co jest aktualnie zamawiane. Program gastro przeanalizuje także tempo, w jakim zużywany jest dany produkt spożywczy, co może być sygnałem dla właściciela, by na przykład kupował ów produkt w mniejszych lub większych opakowaniach. Bardzo często gramatura opakowań zamawianych do restauracji ma się nijak do częstotliwości zużywania tego produktu, przez co produkt zwyczajnie marnuje się zanim zostanie zużyty do końca.

Mniejszy lokal – większe zyski

Nawet w małych lokalach każdego dnia odnotowuje się straty towaru. Jest to wynik nieefektywnego prowadzenia kontroli stanów magazynowych. Użycie do tego celu profesjonalnego programu komputerowego pozwoli w pełni rozwinąć możliwości małej gastronomii. Mniejsze menu równa się mniejszemu asortymentowi, a to z kolei przy właściwym gospodarowaniu zasobami pozwala zredukować ewentualne straty do absolutnego minimum. Im mniejszy asortyment, tym łatwiej jest opanować wszelkie działania, dlatego zainwestowanie w program SZEF pozwoli osiągnąć faktycznie większe oszczędności. Oszczędności te w krótkim czasie przełożą się na zyski, zakup programu zwróci się, a właściciel lokalu zacznie osiągać rzeczywiste, stałe przychody i będzie mógł skupić się na rozwoju działalności zamiast szukać przyczyn strat i próbować je opanować.

Program SZEF i jego możliwości

Zastosowanie programu SZEF w małej gastronomii to bardzo dobry pomysł. Program ten daje dużo ciekawych możliwości dzięki zainstalowanym funkcjom. Daje wgląd w stan magazynowy i pozwala szczegółowo opisać produkty przyjmowane na stan. Rejestruje również ubytki ze stanu magazynowego na podstawie liczby zamówionych przez gości potraw. Pozwala generować faktury, a także rejestrować czas pracy obsługi lokalu. Umożliwia tworzenie rabatów i promocji, a także planowanie imprez. Szeroki wachlarz możliwości programu SZEF ułatwia zarządzanie zarówno wielką restauracją, jak i niewielkim lokalem gastronomicznym.

Pracuj nowocześniej i skuteczniej

Wdrożenie programu SZEF do swojego lokalu to nie tylko powiew nowoczesności w jego funkcjonowaniu. To przede wszystkim znaczne usprawnienie swojej pracy. Komuś, kto do tej pory notował wszystko na kartkach ołówkiem i wszystkie stany magazynowe miał w głowie, zapewne trudno będzie z początku zaufać programowi. Może się wydawać, że szczegółowe wprowadzanie danych do programu tylko wydłuża czas pracy, jednak to nieprawda. Program SZEF jest bardzo intuicyjny i łatwy w obsłudze. Kilka godzin poświęconych na wprowadzenie produktów do bazy danych zaowocuje tym, że można będzie całkowicie zrezygnować z kartki i ołówka, czym przyczynimy się również do ochrony środowiska. Wystarczy szybki rzut okiem na ekran komputera, by sprawnie zaplanować dostawę lub zweryfikować, czego nam brakuje. Tym sposobem zyskuje się czas potrzebny na inne czynności w pracy.