Warzywa dla gastronomii – zaoszczędź czas i zachwycaj smakiem potraw


Prowadzisz restaurację lub lokal typu fast food? Jeśli tak, zastanów się co możesz zrobić, by skrócić czas pracy. Coraz więcej osób kupuje warzywa krojone lub gotowe pasty. To bardzo wygodny sposób, bo można znacznie skrócić czas potrzebny na wykonywanie prac w kuchni, a jednocześnie oszczędzić na kosztach zatrudnianie pomocy kuchennej. Trzeba jednak zamawiać produkty w odpowiednich ilościach, by nie obniżyć jakości serwowanych potraw.

Nie pozwól klientowi czekać

Przyrządzenie dań nie jest tak czasochłonne pod warunkiem, że mamy wcześniej przygotowane składniki. Wtedy bardzo szybko można przyrządzić wiele rzeczy, czy to sałatki czy zupy krem, a nawet pasty warzywne. Podstawą są jednak gotowe składniki, które można w prosty sposób wykorzystać. W przeciwnym razie proces przygotowania dań zajmie znacznie więcej czasu, a wszyscy restauratorzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że w prowadzeniu restauracji bardzo ważny jest czas. Nie chodzi tu oczywiście o to, by serwować odgrzewane danie, tylko robić świeże, ale z wykorzystaniem wcześniej przygotowanych produktów. Nic więc dziwnego, że na warzywa dla gastronomii jest tak duże zapotrzebowanie w branży gastronomicznej. Warto korzystać z gotowych rozwiązań, pod warunkiem, że robi się to z rozwagą. Nie można przeznaczać na to zbyt dużych nakładów środków. Należy dokładnie przeanalizować wszystkie za i przeciw, by wybrać najlepsze rozwiązanie, jakie znajduje się na rynku. Wielu menadżerów popełnia podstawowy błąd, jakim jest zamawianie dużej ilości gotowych produktów. W konsekwencji dania, które serwują nie są dobre i tracą klientów. Jeśli już więc zdecydujesz się na warzywa dla gastronomii dokładnie oszacuj, ile ich potrzebujesz. Przy mniejszych zamówieniach nie warto decydować się na takie rozwiązanie, ponieważ możesz stracić niż zyskać.

Czy warto stawiać na sałatki i pasty warzywne?

Prowadząc restaurację albo lokal typu fast food, można pozwolić sobie na przyrządzenie pysznych sałatek czy past warzywnych, które mogą być dodatkiem do kanapek. Plusem tego rozwiązania jest to, że są to rzeczy, które można trzymać bardzo długo. Odpowiednio przygotowane sałatki, pasteryzowane można trzymać naprawdę długo. Podobnie jest z pastami warzywnymi, które są coraz bardziej popularne w branży gastronomicznej. Można je zastosować zarówno na kanapki, jak i do makaronu czy ryżu, dzięki czemu w prosty sposób można przygotować pyszne i zdrowe danie, nie wspominając już o tym, że przygotowanie takiego posiłku trwa kilka chwil. Świeże warzywa są jednak o tyle dobre, że nadają się świetnie na większe eventy, czy kolacje biznesowe. W momencie, w którym wiesz, że do lokalu ma przyjść więcej gości, nie tylko sięgnij po gotowe pasty i warzywa marynowane, ale stwórzmy wiele dań z wykorzystaniem świeżych warzyw. Tutaj można wyliczyć takie dania jak: szaszłyki, gulasze, zupy i wiele innych przetworów, które warto mieć w kuchni. Takie gotowe składniki bardzo ułatwiają przyrządzenie pysznych dań, a dzięki krótkiemu czasu oczekiwania na nie, sprawiają, że klient pozytywnie odbiera daną restaurację.

http://rogowski.net.pl/o_nas/